Miért indulok?

Tizennégy évet dolgoztam a polgármesteri hivatalban, ismerem működését, és az emberek gondjait-bajait is. Régóta érzem, hogy másképpen is lehetne végezni ezt a szolgálatot. Sokszor nem vették figyelembe az emberek véleményét, óhajait. Völcsököt például sokáig mellőzték, elhanyagolták, pedig az is Szilágycsehhez tartozik. Több lakossági fórum kellene, jobban be kellene vonni az embereket a közös fejlesztési elképzelések kialakításába. Az önkormányzat kell érezze, hogy az emberek mögötte állnak. Ezért pedig az emberekért kell dolgozni. Nem elég egy új polgármesteri hivatal, új gondolkodásmódra, szemléletváltásra lenne szükség. Ebből a szempontból már az is sokat javítana az emberek közérzetén, ha a pénzügyi osztály egy helyen lenne a szociális osztállyal, hogy ne kelljen a hivatalok között annyit szaladgálni. Ugyanakkor szeretném, ha sikerülne idecsalogatni egy közjegyzőt és egy ügyvédi iroda is kellene, hiszen legközelebb ilyen jogi tanácsadás vagy szolgáltatás csak Zilahon van. Meg kell keresni az embereket, és kedvező feltételek teremtésével ide lehetne csábítani őket. Lenne dolguk itt is éppen elég. Tehát sokat lehetne javítani a munkamódszereken.

A város valahogyan távol került a nagy forgalmas útvonalaktól. Több, mint egy évtizede már a vasúti közlekedés is megszűnt. Egyetlen lehetőségünk, ha megépül az Eszaki országút, amely Szilágycseh mellett elhaladva Nagybányánál összekötné az Észak-Erdélyi Autópályát a tervezett EU-Ukrajna autópályával. Akkor felértékelődne Szilágycseh helyzete is.

A közigazgatás ma már tulajdonképpen önkormányzat. Minden közösség saját maga képzeli el és valósítja meg jövőjét – természetesen a lehetőségek kihasználásával és a korlátaik figyelembevételével. A legfontosabb minél hamarabb befejezni a megkezdett munkálatokat. Elsősorban az infrastrukturális javításokat kell véglegesíteni: a csatornázást, a gázbevezetést, utak javítását. Ezzel párhuzamosan újabb pályázatokat kell elképzelni és megírni, mert rengeteg pályázati lehetőséggel bővült a kínálat. Ehhez a közösség részvételével rangsorolni kell megoldandó gondokat és fontossági sorrendben meg kell pályázni a megoldásukhoz szükséges alapokat. Szilágycseh ebből a szempontból kissé lemaradt, akár például Krasznához képest is.

Az infrastrukturális gondok után legfontosabb a gazdaság. A tervezet utat ki lehetne használni a befektetők idecsalogatására, hiszen a közlekedési akadályok elhárulnának. A vállalkozásbarát önkormányzat találkozókat szervezne külföldi és hazai üzletemberekkel. Felkutatjuk és népszerűsítjük számukra a jó befektetési lehetőségeket, szorgalmaznánk közös cégek alakulását. A lényeg az, hogy hosszútávra tervezzünk, ne az azonnali haszon lebegjen a szemünk előtt. Mindez azért fontos, mert munkahelyteremtő erő, és több munkahely nagyobb bevételt jelent a városnak, ez pedig újabb fejlesztésekre ad lehetőséget.

A gazdaság fontos ágazata a turizmus, itt lenne még tennivaló, elsősorban a szállodai és szolgáltatási kapacitás bővítése terén. Itt a rendezvényturizmus lehetőségeinek kihasználására gondolok. Van már egy nagyon sok résztvevőt vonzó PADIFunk, amely néhány napra az erdélyi diákok fővárosává emeli a várost. De biztosan lennének más elképzelések is például a szüreti bállal vagy más rendezvényekkel kapcsolatban. De itt a tulajdonosi társulásokkal megegyezve akár a sporthorgászat is megemlíthető. A visszakapott halastavakat erre is fel lehetne használni pl. horgászversenyek megrendezésére.

A mezőgazdasággal foglalkozók számára most már elengedhetetlen  a megfelelő szakismeretek bizonyítása, ehhez  feltétlenül szükséges a gazdatanfolyamok megszervezése. Mindeddig ez is kimaradt a jelenlegi gyakorlatból.

Szociális kérdések

Ebben a témakörben a legfontosabb a kórház épületének és felszerelésének korszerűsítése, de mindez még nem elég. Sok szakorvos hiányzik, azokat kellene idecsalogatni szolgálati lakás vagy más előnyök felkínálásával. Számukra kellene jó élet- és munkakörülményeket biztosítani. Más közösségekhez hasonlóan ebbe a tevékenységbe be kell vonni az egyházakat is, hiszen számukra sem lehet közömbös idős híveik életminősége. Pályázási lehetőségek számukra is biztosítottak, és szélesebb körű csoportot tudnának megmozgatni ennek érdekében. Mindenki megérthetné végre, hogy nem két, három vagy négy közösség vagyunk, hanem egy!

Ezen kívül létesíteni szeretnék egy nyugdíjasklubot, ahol eltölthetnék idejüket az idősebbek. A parkot és a zöld övezeteket is rendezni kellene. Ezekben szeretnék néhány kényelmes padot meg kis asztalokat, ahol el lehetne sakkozgatni, beszélgetni. Természetesen a parkokat is tisztábban kellene tartani. Sokszor nem figyelünk oda közvetlen környezetünkre.

De mindez a fiatalokra is vonatkozik. Számukra is kellene egy klubhelyiség, mert a jelenlegi kultúrház erre alkalmatlan. It tartalmasabb rendezvényeket lehetne tartani.

Mindenki számára fontos a sport, ezért szeretném a sportpálya környékét rendbe tenni, akár a magántőke bevonásával is. Rendezni kellene a lelátó környékét és civilizált mellékhelyiségeket és öltözőt építeni. Akkor talán újból szóba kerülhet a város focicsapatának életre keltése.

Sok mindent lehetne tenni, de mindehhez összefogásra, együttgondolkodásra, ötletbörzére és rengeteg közösségi munkára van szükség. Remélem ehhez a város lakossága is csatlakozni fog. Szilágycseh a hozzátartozó falvakkal együtt 8.089 lakost számlál, ebből 50,8% vallotta magát magyarnak – tehát nagy esélye van a magyar jelöltnek.

Varga András

polgármesterjelölt, Szilágycseh

Születési dátum és hely:

1965 június 13, Szilágycseh

Tanulmányok és más képzések:

1983-ban érettségiztem Szilágycsehen

2000-ben a nagybányai pénzügyi technikumban szakvizsgáztam

Munkatapasztalat:

1991-2005 között a polgármesteri hivatalban dolgoztam

2005-től egy magáncég kereskedelmi igazgatója vagyok

Mit szeretek

Nős vagyok. Van egy fiam aki most éretségizik.

Szeretek focizni, horgászni, zenét hallgatni, kirándulni.  

 Önkormányzati választások www.rmdsz.ro Önkormányzati választások Videók Fotók Jogszabály Önkormányzati választási program Letölthető anyagok Sajtófelelősök elérhetősége Kontakt Linkek