Miért indulok?

2004 decemberében lettem a Szállítási, Középítkezési és Turisztikai Minisztérium közmunkaügyi és területrendezéssel megbízott minisztere. Több országos fejlesztési programot indítottam el, többek között a falusi utak kövezését és aszfaltozását, a falusi vízhálózat kiépítését, valamint az 50 ezer lakos alatti városok központi vízrendszerének modernizálását. Életképes programmá változtattam az addig csak papíron létező hőszigetelési programot. Folytattam a sportterem építési programot, valamint a fiataloknak szánt lakások építését. Új lakásépítési programot hoztam létre a visszaszolgáltatott lakásokat átadni kényszerülő családok számára. A 2007-es áprilisi kormányátalakítás után fejlesztési, középítkezési és lakásügyi miniszterként hatásköröm az uniós forrásokból finanszírozott fejlesztési programok irányításával bővült ki. A minisztérium Regionális Operatív Programja keretén belül az önkormányzatok 2007-2013 között összesen 3,7 milliárd vissza nem térítendő euróra pályázhatnak. Jelenleg országosan a legdinamikusabb program.

Itt a lehetőség, hogy Vásárhelyből egy valódi európai várost alakítsunk ki, ahol mindenki otthon van, ahol biztonságban érzi magát és ahol jól él. Egy olyan városra van szükségünk, amely elismeri és továbbviszi Dr. Bernády György munkásságát, szellemét.

Emberként és politikusként is fontos nekem Marosvásárhely. Ez az otthonom és büszke vagyok a városomra. Azt szeretném, ha minden vásárhelyi ugyanígy érezne.

Vissza kell szereznünk Marosvásárhelyt, és erre most összefogással van lehetőség. Az RMDSZ erős csapatot kínál, én a kormányzati, Csegzi Sándor az önkormányzati tapasztalatot állítja a város szolgálatába.

Azt szeretném, hogy együtt álmodjuk meg Marosvásárhely jövőjét: tudnunk kell, hogy milyen lesz Marosvásárhely tíz, húsz, akár ötven év múlva. A jövő kulcsa pedig ugyanaz ami száz évvel ezelőtt is volt: felszabadítani a város alkotó energiáit, mozgosítani saját és befogadott értékeit, irányt és ritmust adva a fejlődésnek.

Európai városban lakni azt jelenti, hogy minden lakója élvezi azokat a lehetőségeket, amelyeket egy jó városvezetés nyújt, a modern közigazgatás, lakáspolitika és városfejlesztés segítségével. Azt szeretném, hogy minden vásárhelyi élvezze a számára is épített sportpályát, korcsolyapályát. Azt szeretném, hogy tiszta levegőt lélegezhessünk, ezért hidakat, terelőutakat kell építeni, korlátozni kell a városon áthaladó teherforgalmat.

Miniszterként is marosvásárhelyiként dolgoztam, Románia érdekeit védve. Polgármesterként minden tudásom Marosvásárhely szolgálatába állítom.

Borbély László

polgármesterjelölt, Marosvásárhely

Születési dátum és hely:

1954 március 26, Marosvásárhely

Tanulmányok és más képzések:

Marosvásárhelyi Bolyai Farkas Líceum
Temesvári Egyetem, Közgazdaságtudományi Intézet, Ipargazdasági szak

Munkatapasztalat:

1977–1984 közgazdász, Republica vállalat  Szászrégen,  BJATM Marosvásárhely
1984–1990 kereskedelmi irodavezető, ICRA Marosvásárhely
1990–1996 Maros megyei parlamenti képviselő
1996–2000 államtitkár – Közmunkaügyi és Területrendezési Minisztérium
2000–től Maros megyei parlamenti képviselő
2004 dec. – 2007 ápr. középítkezési és területrendezési megbízott miniszter
2007 ápr. fejlesztési, középítkezési és lakásügyi miniszter

Politkai tevékenység:

Politikai karrierem képviselői pályafutásommal kezdődött. 1990-ben Maros megyei parlamenti képviselővé választottak. 2000-ig államtitkár voltam a Középítkezési és Területrendezési Minisztériumban. Itt ismerkedtem meg a központi közigazgatással. 2000-ben újból visszatértem a Képviselőházba. Jelenleg fejlesztési, középítkezési és lakásügyi miniszter és Maros megyei képviselő vagyok.

 

Mit szeretek

Szeretem a városomat és mindazt, ami hozzá köt. Szeretem a családomat. Szeretem a színházat, a Maros-partot, a Somos-tetőt, a Rózsák terét, a Várat. Szeretem az emlékeimet, a munkámat, a város lüktetését.

Sokat köszönhetek a színjátszásnak, többek között azt is, hogy 1976-ban a Thália diákszínjátszó csoport próbáin ismertem meg a feleségemet, Melindát. Ha őszinte, kendőzetlen, építő kritikára van szükségem, ma is hozzá fordulok. A színpadon szerzett tapasztalatot a mindennapi tevékenységem során is sikerült hasznosítanom. Ott tanultam meg, hogy mennyire fontos a csapatszellem, a szolidaritás. A sport, a tenisz is segített emberré lenni, elboldogulni az életben: rávezetett, hogy mit is jelent egyedül játszani a porondon, és mit jelent bízni a partnerben, ha párosban teniszezek.

1990 óta folytatott politikai szerepvállalásomat konkrét célokra építettem. Parlamenti képviselőként, államtitkárként, majd miniszterként is úgy gondoltam: a politikában is, akárcsak más szakmában, úgy tudsz sikeres lenni, ha van elképzelésed, ha tudod merre haladsz és hogy mivel, kivel, kikkel. Ugyanakkor, a politika az emberekért végzett munkáról szól. Egy választott képviselőnél nem a szavakat, ígéreteket kell nézni, hanem a tetteket!

Vásárhelyi vagyok, Vásárhelyen nőttem fel, Vásárhelyen alapítottam családot. Vásárhely az otthonom. Ide térek vissza, itt vagyok, másképp nem tehetek: Marosvásárhelyért dobban a szívem.Önkormányzati választások www.rmdsz.ro Önkormányzati választások Videók Fotók Jogszabály Önkormányzati választási program Letölthető anyagok Sajtófelelősök elérhetősége Kontakt Linkek