Miért indulok?

Vannak pillanatok amikor én is azt kérdezem magamtól. Ekkora ellenszéllel miért jó nekem harcolni? Amire számíthatunk az támadás. Minden oldalról. Ezeknek pedig ellen kell állni. Magyar vagyok. Kisebbségi magyar. Ezt nem szabad elfelejtenünk. A mi eszközeink a törvény és az összefogás. Indulni akarok a 2008-as választásokon, mert hiszem, hogy Bihar megye élén folytatni kell ezt a közösségi munkát amit elkezdtünk. Kell oda ez a csapat azért, hogy törvényes jogokkal élve vigyázzon a megye magyarlakta településeire (is!). Vigyázni kell azokra az elmaradt településekre, ahová hosszú évekig nem jutott kormányzati pénz, mert nem volt prioritása a Román államnak magyar települések felvirágoztatása. Az elmúlt négy évben már elkezdtem ezt a folyamatot. Nagy örömömre szolgál, hogy segíthettem abban, hogy pl. az Érmellék mára vonzó térséggé tudta kinőni magát. Ezt a folyamatot tovább kell vinni. Ezt a folyamatot tovább akarom vinni.

Hiszem, egy nemzet jövője az ifjúsága. Éppen ezért tartottam fontosnak 2002-ben, hogy a Mecénás ösztöndíjjal segítsük a fiatalokat a továbbtanulásban és rávegyük az itthonmaradásra. A fiatalok ma ott maradnak ahol jól élhetnek. Ha biztosítunk számukra továbbtanulási lehetőségeket, ösztöndíjakat, munkahelyeket, lakásokat, nem fogunk elfogyni.

Mi okosan tudjuk használni határmentiségünket. 2002 óta a Bihar-Hajdú-Bihar eurórégió együttműködésén dolgozom. Azon, hogy jövője legyen Bihar megyének, és a Bihar megyei magyaroknak. Be kell vonzani a befektetőket. Közös jövőképen kell gondolkozni Hajdú-Bihar megyével. Színvonalas üzleti és kultúrális életet akarok Bihar megyében, amibe természetesen román- magyar oldal egyaránt beletartozik, de legyünk őszinték: a magyar oldal csak nekünk fontos. Csak mi tudjuk kikövetelni. HA nem vagyunk döntési helyzetben nem tudjuk magunk számára a jogérvényesítést kivitelezni.

Indulni akarok a választásokon. Sőt megakarom nyerni a választásokat, mert a mögöttem lévő tíz év politikai tapasztalat tisztánlátást, erőt és rutint is biztosit a szelek/támadások elleni védekezéshez. Az elmúlt négy évben megyei tanácselnökként elinditottam egy folyamatot, a megye az első helyre került a források visszaosztásánál. De még nem állhatunk meg. Rengeteg dolgom van még, amihez az elmúlt négy év kevés volt. További feladataim, céljaim vannak: vonzóvá tenni a térséget a befektetőknek, fiataloknak lehetőséget bizonyítani és mindenekelőtt biztosítani minden Bihar megyei magyarnak, hogy semmiben ne különböztessék meg őket kissebbségi hovatartozásuk miatt.

Fontosnak tartom a turizmus fejlesztését. Csodálatos megye a mienk vannak hegyeink dombjaink, síkságaink, tavaink, folyóink. Megyénk rendelkezik továbbá olyan kulturális kincsekkel is mint a nagyváradi vár vagy az árpádkori templomok.

Az Eurorégió külön említést érdemel, Debrecen és Békéscsaba természetes partnereink egy nagyobb versenyben az Európai Unió más régióival folytatott versenyben. Nekünk erős régió kell olyan ahol a határmentiség már nem akadály, nem veszély hanem a lehetőség és a fejlődés biztos záloga.

Kiss Sándor

tanácselnökjelölt, Bihar megye

Születési dátum és hely:

1952 március 25, Nagykároly

Tanulmányok és más képzések:

Temesvári Műszaki Egyetem – Főiskolai szintű elektroműszerész szak

 

Munkatapasztalat:

• Civil szervezeti tevékenység:
2003 – Partium Alapítvány – alapító és kuratóriumi tag
2002 – Mecénás alapítvány – kuratóriumi elnök
2001 – Bihar megyei Vállalkozók Szövetsége – első alelnök

• Szakmai tevékenység:
- 1990 után mint magánvállalkozó, több cég vezetője
- két Romániát átfogó szakmai egyesületnek, a Starfilm Unió valamint a Romániai Professzionális Kábeltávközlési vezetőbizottság tagja
- a nagyváradi kábelteleviziós rendszer kiépítése, működtetése
- az első nagyváradi szinkron-studió megalapítása, kiépítése és elindítása

• Gazdasági tevékenység:
- Tulajdonosa illetve társtulajdonosa több magánvállalkozásnak: Videovoxkft., Biolact kft, Vetrolux kft., Pro Idea kft, Bioland Bihor kft., Stirea kft., Softpartner kft., Lancelot kft., Alexis kft., Pădurea Verde kft., Autocord kft., Press Online Group kft.
- Működtetője, társtulajdonosa a Nagyvárad-I Partium Rádiónak

• Mecénatúrái:
- Több tucat könyv megjelenésének, kulturális, ifjúsági rendezvények támogatója. Önkormányzati munkánk eredménye, hogy a Bihar megyei magyar kultura helyzete javult, új állami intézményekkel bővült (Nagyváradi néptánccsoport, Várad folyóirat stb.). Valamint beveztésre került a kulturális és egyházi pályázati rendszer.

Politkai tevékenység:

2004-től Bihar megyei Tanács elnöke
2004-től  RMDSZ Bihar megyei Szervezetének megyei elnöke,
2003–2005 Nagyvárad – Csillagváros körzet elnöke
2002-től Bihar-Hajdú-Bihar Eurórégió vezetőtanácsának tagja
2001-től SZKT tag és az RMDSZ Megyei Önkormányzati Tanácsának elnöke
2000–2004 Bihar megyei tanács gazdasági alelnöke
2000-2004  megyei választmány elnöke
1999–2000 megyei válsztmány tagja
1996-1998 gazdasági ügzvezető alelnök, parlamenti képviselő jelölt
1990–tag

Mit szeretek

Azt tartják, hogy egy embert leginkább a családja ismeri. Abban pillanatban ugyanis, hogy az ember becsukja maga mögött az ajtót és belép a saját házába, már nem kell semmilyen viselkedési formának, társadalmi elvárásnak megfelelnie. Az én házam ugyanis az  én váram. Azzal gondolom nem mondok újdonságot, hogy minden apának a fia a legnagyobb büszkesége. Nekem merem állítani, az egyik legjobb barátom is. És mivel azt tartják, hogy az embert a családja és a barátai ismerik legjobban, arra kértem fiamat, mondja el ő, milyen ember vagyok, mit szeretek, mit nem szeretek.
Ervin fiam a következő „adatokat” gyűjtötte az elmúlt 21 évében:

Amit apa szeret:

Kedvenc író: Wilbur Smith (Amikor az oroszlán zabál, A hetedik tekercs…stb.)
Kedvenc film: Galdiátor (Rendezte: Ridley Scot)
Kedvenc színésznő: Jody Foster
Kedvenc kocsi: Szerinte a fekete Mercédesz, krém színű kárpittal a legelegánsabb autó. Terepjárók közül a Toyota a favorit.
Kedvenc sport: Foci – minden mennyiségben,Ping-pong – addig jobban szeretett játszani amig le nem győztem. Sakkban nagyon jó, Forma 1-et mindig megnézi, nagyon szereti, mert mindig nagyon jókat alszik a
műsoridő alatt
Kedvenc internetes játék: Hattrick, Heros és különböző stratégiai játékok
Kedvenc ételek: velős csont, tepertő, padlizsán, tejfölös csirke és amire én szokattam rá: csokis müzli
Kedvenc üdülőhely: bárhol ahol nem cseng a telefon

Apa két dolgot nem szeret: a pizzát és ha ásítanak mellette. Ez utobbitól mérges lesz.Önkormányzati választások www.rmdsz.ro Önkormányzati választások Videók Fotók Jogszabály Önkormányzati választási program Letölthető anyagok Sajtófelelősök elérhetősége Kontakt Linkek