Miért indulok?

Az általam képviselt régióba tartozik Szamosmente , Szamoshát, Dés és környéke, Szamosújvár, Tóvidék és az Észak –Mezőségi falvak. Kolozsvár gyors fejlődése következtében ez a térség nagyon rászorul az odafigyelésre a következő négy évben.

Sokat kell tenni az oktatási rendszer korszerűsítéséért. Elsődleges érdekünk, hogy jól képzett fiatalok kerüljenek ki az iskola padjaiból; olyan fiatalok akik a megnövekedtet munkalehetőségek minőségi követelményeinek eleget tudjanak tenni. Ez az egész megyére érvényes, viszont a mezőségi magyar közösség megmaradásának egyik alapfeltétele a Mezőségi Szórvány Iskolaközpont létrehozása. Az asszimilálódás megállításának eszköze lehet egy olyan iskolaközpont amely magába sűríti e térség szellemi energiáit és kifelé értéket és minőséget közvetít.

A régió elmaradottsága nem feltétlenül jelent hátrányt. Az európai igényeket és fejlesztési irányokat figyelembe véve akár előnyünkre is fordíthatjuk ha  a vidék-fejlesztést  meg tudjuk tartani  a természet- és ember közelségben. Míg a Kis –Szamos völgye ipari völgy lesz – addig a szomszédos völgyekben a falusi turizmus,  kulturális turizmus, a kulturális útvonalak kiépítése, a hétvégi turizmus feltételeinek megteremtése, a falusi kisfarmok támogatása, a térség általános  infrastrukturális rehabilitációja jelentheti a jövőt. Ebben az európai fejlesztési alapok hatékony felhasználása segíthet.

Súlyosak a szociális gondok; gyengén működik a falusi egészségügyi hálózat; nem figyelünk az idősekre;  vesznek  az archaikus kulturális értékek a globalizációs  szorításban – és sorolhatjuk a gondokat melyeket  e falvak látogatásakor tapasztalok.
 
Sok a pozitív és hasznos kezdeményezés; sok helyen elöljáróink biztató eredményeket értek el; sokan akartnak tenni és tesznek is e térség fejlődéséért, az itteni magyar közösség magmaradásáért-őket karom segíteni.

Ne felejtsük el, hogy ezek a gondok a román közösség gondjai is. Remélem jó együttműködést tudok kialakítani e térség román képviselőivel, hogy közösen találjunk megoldást a közös gondokra.

 

Balázs Bécsi Attila

tanácsjelölt, Kolozs megye

Születési dátum és hely:

1964 június 7, Gyergyóremete, Hargita megye

Tanulmányok és más képzések:

Babes- Bolyai Tudományegyetem, Történelem-filozófia kar-művészettörténet
NGO - menedzsment - képesítések

Munkatapasztalat:

1987-2007 között  történelem és társadalomtudományok oktatása általános és középiskolákban Iasi és Kolozs megyében
1993-2008 – a Téka Művelődési Központ létrehozása és programjainak koordinálása
2000-2008 között  a mezőségi szórványprogram keretén belül a Téka Mezőségi Szórványkollégium felépítése , működtetése és fenntartása
2003-2007 – a Téka Alapítvány felnőttképző programjának koordinálása.
Pályázati Tanácsadó Iroda vezetése 2007- januárjától
Művészettörténeti jellegű önálló kiadványok és publikációk megjelentetése

 

Mit szeretek

Nős vagyok, egy húsz éves fiatalember édesapja

Táncházas voltam és vagyok; ez határozza meg azokat az energiaforrásokat melyekből tetteim fakadnak
Szeretek építkezni; látni azt, hogy munkám nyomán megint változott egy kicsit a világÖnkormányzati választások www.rmdsz.ro Önkormányzati választások Videók Fotók Jogszabály Önkormányzati választási program Letölthető anyagok Sajtófelelősök elérhetősége Kontakt Linkek