Miért indulok?

Azért vállaltam el a jelölést, mert továbbfolytatnám eddigi munkámat a megyei önkormányzat élén, hiszen bizonyítottam az elmúlt négy évben, tudom mit kell tenni! Irányításom alatt a megyének sikerült több mint 80 millió eurós pályázatot nyerni, az eredményeim közül a következőket emelném ki: önkormányzati alapokból utasfogadót építettünk a vidrátszegi repülőtéren, ugyancsak  uniós pénzalapokból ipari parkot létesítettünk, ami alig két év alatt betelt.

Jelentősen javult a megye infrastruktúrája, korszerűsítettük a közutakat, bővítettük, ahol kellett megújítottuk a vezetékes ivóvíz és szennycsatorna hálózatot. Hozzájárulásomnak köszönhetően új székházba költözhetett a Maros Művészegyüttes, felújítottuk a Kultúrpalota hangverseny termét, restauráltuk a nagyon értékes ólom-üvegablakokat a Kultúrpalotában és a megyeházán. Új közigazgatási épületbe költözött a megyei múzeum is.

Hathatósan és eredményesen segítettük a helyi önkormányzatok munkáját. Létrehoztuk azokat a fejlesztési régiókat, kistérségi társulásokat, amelyek felvállalták a szelektív hulladékgazdálkodás bevezetését településeiken. Létrehoztuk Marosvásárhely nagyvárosi övezetét, amelynek keretében Marosvásárhely urbanisztikai, gazdasági, infrastrukturális lehetőségeit bővítjük, fejlesszük.

Szeretem a csapatmunkát. A kidolgozott stratégiák megvalósításában szeretném kamatoztatni tapasztalatomat, tudásomat, munkabírásomat a megye lakosainak érdekében. Nem könnyű feladat nőként a politikában tevékenykedni, de ki merem jelenteni, hogy az elmúlt négy év bizonyította, megbírom ezt a munkát.

Az a tény, hogy nőként vezetői tisztséget töltöttem be, a tárgyalások alkalmával segített abban, hogy egyes politikai partnereinkkel csiszoltabb eszközökkel, nagyobb dialógus készséggel ültek le a tárgyalóasztalhoz. A négy év alatt úgy tudtunk dolgozni, hogy a kitűzött tanácsi határozattervezeteket sikerült elfogadtatni, más pártbeli tanácsos kollegáinkkal. Irányításom alatt a tanács szakembereinek munkája felértékelődött. A döntéshozó testület értette és értékelte ezt a munkát.

Lokodi Edit Emőke

tanácselnökjelölt, Maros megye

Születési dátum és hely:

1953 június 23, Marosvásárhely

Tanulmányok és más képzések:

Elemi iskoláimat Szovátán jártam, majd 1972-ben a marosvásárhelyi 4-es számú Elméleti Középiskolában érettségiztem.
1977-ben a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem Jogtudományi Karán végeztem tanulmányaimat, ahol jogászi diplomát szereztem.
2005 – 2007 között a nagyszebeni Lucian Blaga Egyetem helyi Közigazgatási Regionális Képző központjának 2 éves továbbképzésén mester szakképesítést szereztem. Ezenkívül szakképesítéseken vettem részt számítógép-kezelői, kriminalisztikai, számvevőszéki auditáló, illetve Európa Uniós tárgyalási eljárásokban.   

Munkatapasztalat:

Első munkahelyem a szászrégeni Fakitermelő és Fafeldolgozó Vállalatnál volt mint jogtanácsos.
1979-től a marosvásárhelyi Hulladékbegyűjtő Vállalatnál alkalmaztak jogászként.
1981-től a marosvásárhelyi Helyi Ügyészségre versenyvizsgáztam, ahol tárgyaló ügyészként dolgoztam 1991-ig.
Ismét váltottam, 1999-ig ügyvédként folytattam munkámat a marosvásárhelyi Ügyvédi Kamaránál.
1994 – 1999 között Maros megyei tanács tagjaként alapos ismereteket gyűjtöttem közigazgatásból.
Következett egy új állomás: 1999 – 2004 között a bukaresti Országos Számvevő Széknél, mint számvevő széki tanácsos, gazdasági, közigazgatási és pénzügyi tapasztalatot nyertem.
2004 óta a Maros megyei tanács elnöke vagyok.

Politkai tevékenység:

1989 decemberétől a Romániai Magyar Demokrata Szövetség tagja vagyok, azóta dolgozom  a szervezetben, amelyet jogi tapasztalatommal jogi tanácsadással segítem.  1993-1996 között az Országos Szabályzat-felügyelő Bizottság elnöke, majd a Maros megyei RMDSZ Etikai Bizottságának elnöke voltam.
2004 – 2008 között az RMDSZ Operatív Tanácsának, a Szövetségi Képviselők Tanácsának és a Területi Képviselők Tanácsának tagja vagyok ugyanakkor a Megyei Önkormányzati Tanács elnöke és az Országos Önkormányzati Tanács alelnöke tisztségeket is betöltöm.

 

Mit szeretek

Három gyerekem született – Kinga, Emőke és Boróka, lányaim egyetemet végeztek, kettő közülük férjezett, két unokám van.

A megyei tanács elnökeként kevés idő jut a magánéletre, mivel a nap nagy részét az irodában munkával töltöm. Hétvégeken pedig eleget teszek a meghívásoknak, a közösséggel együtt ünneplek, örvendek a megvalósításoknak. Szeretek kirándulni, a természetben barangolni, a szűk baráti társasággal időnként a szabadban lazítani. Ritkán, de amikor elérek rohanok unokákat látogatni, vagy megpróbálok egy kis időt édesanyámmal tölteni. Aki a közösség szolgálatába szegődött magára csak kevés időt szánhat.Önkormányzati választások www.rmdsz.ro Önkormányzati választások Videók Fotók Jogszabály Önkormányzati választási program Letölthető anyagok Sajtófelelősök elérhetősége Kontakt Linkek