RMDSZ: egy modern államban minden apró településen meg van oldva a villamos energia és a földgázhálózathoz való hozzáférés

2018.05.16. | Képviselőház
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

• Megosztom:

„Az életminőség javítását az RMDSZ prioritásként határozta meg. Úgy gondoljuk, az otthonok kifűtéséhez szükséges erőforrásokhoz és az villamos energiához való hozzáférés a jólét alapvető feltételei, és mindenkinek joga van hozzá, nagyvárosoktól az elszigetelt településekig” – mutatott rá hétfőn Bende Sándor, Hargita megyei RMDSZ-es képviselő. A törvényhozók hét elején az országos energetikai rendszer állapotáról vitáztak, a képviselőház ülésen jelen volt a szaktárca vezetője is.

„Új energetikai hálózatok létrehozásának szükségességéről, és a fél évszázaddal ezelőtt kialakított hálózatok foltozásáról tárgyalunk akkor, amikor Európában már bevett szokás, hogy a felhasználók villamos energiát termelnek, önellátóvá válnak, és a fölösleget a rendszerbe visszacsatolják”– hangsúlyozta Bende Sándor, az alsóház ipari bizottságának alelnöke.

A Szövetség törvényhozója kiemelte: az állam felelőssége megteremteni azokat a feltételeket, amelyek a jóléthez és a gazdasági fejlődéshez szükségesek. „A 2017 januárjában született kormányprogram szerint évi 50 millió eurót szántak volna az elszigetelt települések földgáz- és villamos energia hálózatának kiépítésére, az év elején alakult kormány programjában azonban ez az cél, sajnálatos módon már nem szerepelt – hívta fel az energetikai miniszter figyelmét Bende Sándor, majd hozzátette: fontos, hogy a szaktárca továbbra is figyelmet fordítson ere a kérdésre, hiszen Székelyföldön például több olyan település is van, ahol mindmáig nem oldották meg a gáz- vagy a villamos energia hálózat kialakításának problémáját.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.